IMDB: The Proposal
Genul: Comedie, Romantic

Fara nicio indoiala ca este si va ramane comedia-romantica a anului 2009. De obicei nu raman atat de impresionat dupa vizioarea acestor genuri de filme, dar de data aceasta am lasat garda jos. Se pare ca Anne Fletcher a prins gustul succesului si nu mai doreste sa-l piarda. Dupa ce a regizat “Step Up” in 2006 si si “27 Dresses” in 2008, destul de tanara regizoare revine in 2009 cu “The Proposal, de la care se asteapta sa tinteasca topul Box Office-ului. Nu stiu daca va prinde chiar podiumul, dar cu siguranta va fi undeva sus. Si asta datorita in primul rand actorilor, Sandra Bullock, care revine dupa o pauza de 2 ani si binecunoscutului “Van Wilder”, Ryan Reynolds.
Filmul prezinta un fel de joc de-a soarecele si pisica, sau mai bine zis un “Tom & Jerry” mai realist, in care Andrew Paxton, pe postul soricelului reuseste pana la urma sa se impuna in fata matei de Margaret Tate. Ryan este un actor in plina ascensiune, cu un caracter polivalent si cu abilitati foarte bune pentru aceasta meserie, reusind foarte usor sa  se modeleze dupa cerintele pe care rolurile i le impun. Sandra de asemenea este o fire foarte serioasa si de aceea fazele comice in care este implicata in film o fac sa para mult mai copilaroasa si amuzanta decat este. Un joc extraordinar face si Betty White care reuseste sa patrunda in centrul atentiei, chiar dintr-un rol secundar, si sa contribuie la amuzamentul publicului. Povestea nu este una originala, dar Pete Chiarelli, scenaristul filmului, a modelat-o cum a stiut el mai bine si rezultatul a fost unul pe masura.

Andrew si Margaret lucreaza in aceeasi companie, dar nu la acelasi nivel, Margaret fiind sefa acestuia, un fel de “Avocata a Diavolului”, asa cum o descrie Annie, bunica lui Andrew. Rolurile insa se schimba, atunci cand Margaret afla ca visa nu i-a fost acceptata si urmeaza sa fie deportata in Canada. Andrew trece la conducerea carmei, care cere o promovare in schimbul unei casatorii pe termen scurt cu domnisoara Tate, pentru ca aceasta sa nu mai fie deporatata. Si ca minciuna sa para cat mai plauzibila, acestia se hotarasc sa petreaca cateva zile in Alaska, impreuna cu familia lui Andrew. Pe timpul sederii la resedinta familiei Paxton, Margaret trece printre o multime de intamplari printre care: se targuieste cu un uliu, pentru telefonul ei in schimbul unui catel, se loveste de Andrew in mijlocul camerei, amandoi imbracati in costumul lui Adam si Eva si participa la un fel de dans tribal alaturi de bunica Annie. Faza e ca e chiar comic sa vezi pe cineva de teapa lui Margaret, in asemenea ipostaze interesante.
Cel mai important lucru insa este felul cum evolueaza relatia dintre Andrew si Margaret, desi previzibil, intr-un mod placut. Desi la inceput cei doi nu se suportau unul pe celalalt, flacara dragostei se aprinde atunci cand trebuiesc sa se sarute, fortati de membri familiei lui Andrew. Iar aceasta o data aprinsa, nu se mai stinge. Cel putin in cazul celor doi.

Filmul are un traseu usor de urmarit si de inteles. Desi prin el se gasesc si scene de nuditate, acestea nu sunt deloc vulgare, ba chiar amuzante. Ryan si Sandra parca sunt facuti pentru a juca impreuna si sa speram ca ii vom mai vedea si in alte filme unul langa celalalt. Un film de weekend, de vazut in compania prietenei/prietenului, dupa caz, si v-as mai sugera sa nu opriti filmul decat dupa generic.

Nota personala: 8.5.

Subtitrare: The Proposal
Trailer: The Proposal Trailer

Advertisements