IMDB: Good bye, Lenin !
Genul: Comedie, Drama, Romantic
Un film  despre GDR, sau Germania comunista ; un film despre familie, despre vechi si nou, despre cum alegem sa traim in trecut si nu acceptam schimbarea.

Pentru cei care au trait intr-o tara socialista, acest film va atinge o coarda sensibila. Nu mi-a fost greu sa compar vremurile de atunci cu situatia noastra din Romania comunista. E in limba germana ceea ce da filmului un aer de autenticitate.

Povestea este una geniala: Alexander Kerner (Daniel Brühl) este un tanar care a trait in doua lumi diferite: in perioada Comunista a Germaniei de Est si in perioada marilor schimbari odata cu caderea zidului din Berlin. Mama sa (Katrin Saß), in urma unui infarct, a intrat in coma si a ratat toate aceste mari evenimente. Slabita de inima, nu ar mai face fata unui nou soc, iar noua societate in care se trezeste, ar reprezenta unul foarte mare. Asadar actiunea filmului este reprezentata de incercarea lui Alexander de a mentine Germania comunista in viata, in ochii mamei sale. Cu casete inregistrate, cu ambalaje vechi in care punea produse din import, cu vecinii platiti ca sa joace rolurile pe care le aveau in trecut. Un moment memorabil este cel in care, in mica lume socialista a Cristianei Kerner construita de fiul ei, apare la fereastra pe un bloc vecin, un afis imens cu Coca Cola. Alexander, ingenios reuseste sa asigure integritatea imaginii construite, dar asta va las pe voi sa descoperiti cum.

Deasemenea este reprezentat foarte bine cum sunt influentate stilul de viata si relatiile de familie de catre noua societate. Sora sa (Maria Simon) renunta la studii si se angajeaza intr-un fastfood ; micile dispute din cauza reanimarii unor obiceiuri din lumea socialista de dragul mamei, nu intarzie sa apara, ceea ce il face pe Alexander sa realizeze ca va fi mai greu decat a crezut.

Este un film in care povestea este cea care conteaza, fara efecte, fara clisee. Este un film care a fost facut departe de Hollywood si se simte asta.

:) Ce mi-a placut: Lumea imersiva si credibila ;  limba germana ; muzica.
:( Ce nu mi-a placut: M-a enervat prietena lui Alexander, Lara (Chulpan Khamatova), in anumite momente.

Nota personala: 10.
—————————
Subtitrare: Good Bye, Lenin!
Trailer: Good Bye, Lenin! Trailer
Descarcă: Click Here!

Advertisements